Colectarea selectivă a deșeurilor, un proiect încă ineficient în Cluj. Tarcea: Cei care aruncă deșeurile peste tot sunt amendați

În curând se împlinesc doi ani de când municipiul Cluj-Napoca a făcut din proiectul de colectare selectivă a deșeurilor pe patru fracții o prioritate în acte. În teren, situația este departe de o colectare ca la carte, iar autoritățile continuă să identifice și să amendeze clujenii care nu respectă prevederile legale privind selectarea și depozitarea gunoaielor. Chiar dacă comportamentul clujenilor în acest sens a cunoscut o schimbare.

„Colectarea selectivă în Cluj-Napoca nu se face mereu eficient, dar avem și unele date bune, mai ales în ceea ce privește comportamentul clujenilor. (…)”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea la un post de radio local.

În același timp, unii clujeni continuă să depoziteze deșeurile ilegal, fără a ține cont de protecția mediului:

„Mai sunt cetățeni în Cluj-Napoca care aruncă deșeurile peste tot. Chiar zielele trecute am identificat ceva platforme de deșeuri în zona Valea Caldă. Oamenii au fost identificați și amendați, iar pe lângă asta au trebuit să igienizeze zona cât de repede posibil”, a mai adăugat Tarcea.

În lipsa unei pregătiri adecvate a populației în privința colectării deșeurilor pe fracții, autoritățile continuă să numere platformele gospodărești îngropate de gunoaie:

„Până în acest moment am reușit să avem 160 de platforme subterane îngropate și alte 43 în pregătire. În acest an, 6 platforme au fost recepționate pe străzile: Bairon Nr.6 D și 8D și Bairon 10, Mureșului 52, Aurel Vlaicu 62, Mirajului 14 și mai sunt alte patru platforme în stare de execuție: pe București 68, Mirajului 1-3, Mirajului 7 și pe strada Streiului 1.

Cred că prin implementarea acestor sisteme gospodărești împușcăm doi iepuri dintr-o lovitură: creștem gradul de colectare selectivă a deșeurilor și igienizăm mult mai bine zona”, apreciază viceprimarul Tarcea.

Din 1 iulie 2019 colectarea selectivă a deșeurilor pe 4 fracții – deșeuri reziduale/hârtie, carton/plastic, metal/sticlă – a devenit obligatorie.


Adauga comentariu