Emil Boc „crede în știință” când vine vorba de vaccinare, dar este rezervat în privința studiului UBB care prevede o rată de infectare de 8 la mie pe 1 octombrie: „Nu mi-a fost precizat de către nimeni un asemenea scenariu”

Întrebat dacă a analizat studiul realizat recent de cercetătorii Universității Babeș-Bolyai, potrivit căruia rata de incidență la Cluj-Napoca ar putea trece de pragul de 6 la mie în prima zi a noului an universitar - 6,1 la mie în 27 septembrie și o valoare de 8 la mie până 1 octombrie – primarul Emil Boc a susținut că nu i s-au adus la cunoștință aceste informații, date care nu se corelează cu tendința de creștere.

Chiar dacă Emil Boc s-a arătat rezervat în privința seriozității studiului realizat de cercetătorii UBB Cluj, acesta a declarat că este un susținător convins al vaccinării – pe baza încrederii pe care o are „în știință”.

Ce înseamnă pentru ei scenariul roșu? În 27 septembrie? 

Nu sunt eu specialist, dar nu se corelează cu trendul de creștere.

Adică, O.K., am crescut din 10 august, să zicem, de la 0,30 în 16 septembrie la 2,15 incidența infectărilor. 

Să crești din 16 în 27 septembrie de la 2,15 la 6/1000 locuitori, hm? 

Nu am argumente și nu mi-a fost precizat de către nimeni un asemenea scenariu dintre cei cu care am discutat”, a declarat, uimit, primarul Emil Boc în cadrul unei intervenții la un post local de radio.

CITEȘTE ȘI: Previziunea cercetătorilor UBB înainte de începerea anului universitar: rata de incidență la Cluj-Napoca ar putea trece de pragul de 6 la mie în prima zi a noului an universitar!

Pornind de la contagiozitatea mai ridicată a variantei Delta a virusului, scenariul pesimist construit de cercetătorii UBB-FSEGA, având la bază continuarea trendului crescător al ratei de reproducere, prevede posibilitatea existenței unei rate de incidență de 7,7 la mie până în data de 27 septembrie, urmând ca această valoare să treacă de pragul de 10 la mie până începutul lunii octombrie.

Însă, în privința încrederii pe care o are „în știință”, edilul Boc a declarat:

„E important că economia Clujului nu se închide. 

Asta am spus-o și asta rămâne, a dat asigurări Emil Boc.

Dacă vom ajunge în scenariul roșu, nu se va închide economia? – a fost întrebarea moderatorului.

„Orizontul previzibil este să nu ajungem acolo. Dar asta ar însemna mult peste 6 la mie. (...).

Nu există altă cale și n-a existat în istorie altă soluție mai bună decât vaccinarea pentru a trata bolile.

O.K., eu sunt unul care cred în știință și cred că știința-i răspunsul la aceste probleme medicale cu care ne confruntăm”, a explicat Emil Boc. 

Edilul a repetat ideea conform căreia criza sanitară nu trebuie dublată de una economică, iar singura modalitate este reprezentată de vaccinare pentru ca „viața să meargă mai departe”. 

CITEȘTE ȘI: Congresul PNL adună 5000 de membri. Boc: „Numărul nu se va schimba, e o decizie luată deja de partid”

În repetate rânduri, expertul în Sănătate Publică din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Răzvan Cherecheș, a atras atenția în privința lipsei de pregătire a Guvernului și autorităților pentru valul 4 al pandemiei, cu o variantă Delta extrem de contagioasă a virusului. 

Acesta a avertizat asupra restricțiilor ce urmează să fie aplicate, în contextul în care lupta cu pandemia a fost abandonată în plină vară. 

CITEȘTE ȘICherecheș: „Din nefericire, ne așteaptă o iarnă lungă cu multe restricții, pregătiți-vă!”

 

Adauga comentariu