EXCLUSIV Patronul Coldea CONSTRUCȚII SRL, trimis în judecată pentru evaziune fiscală. Record pentru procurori: au stat șase ani pe un dosar cu un singur inculpat și au pierdut și sechestrul prin care puteau recupera prejudiciul!

Magistrații din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj au finalizat un dosar de evaziune fiscală început în 2015. Mihai Gabriel Coldea, patronul Coldea Construcții a fost trimis în judecată, în urmă cu două săptămâni, pentru evaziune fiscală. Prejudiciul calculat la dosar este de 1.359.632 de lei, din care suma de 1.012.415 lei reprezintă prejudiciul de bază cauzat la sursele TVA (606.648 de lei) şi impozit pe profit (405.767 de lei). 

Șase ani pentru un dosar ce a devenit o glumă proastă

În actele de sesizare se arată că cercetările penale cu privire la actele de evaziune fiscală pe care ar fi săvârșit-o în urmă cu mai bine de șase ani. 

„Fapta inculpatului COLDEA GABRIEL MIHAI, care, în perioada semestrul II 2012- 31.01.2014, în mod repetat şi în baza unei rezoluţii infracţionale unice
prealabile, în calitate de administrator al SC COLDEA CONSTRUCȚII SRL Cluj-Napoca, a operaţionalizat un circuit documentar fraudulos, pe care l-a reflectat în contabilitatea SC COLDEA CONSTRUCȚII SRL Cluj-Napoca, prin care a simulat efectuarea unor tranzacţii comerciale de natura achiziţiilor de materiale de construcţii şi de prestări servicii, în valoare totală de 1.893.548 de lei, cu o TVA aferentă în sumă de 454.450 lei, de la SC P. M. SRL Oradea, SC E. T. S. SRL Bucureşti, SC P. E. C. SRL Bucureşti şi SC G. C. SA Bucureşti, pe baza unui număr de 507 facturi fiscale emise în numele acestora, tranzacţii care nu s-au materializat în realitate în modalitatea facturată, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale către stat, în ceea ce priveşte impozitul pe profit şi TVA, cu consecinţa producerii unui prejudiciu în sumă totală de 757.417 lei, din care suma de 302.967 lei reprezintă impozitul pe profit sustras de la plată, iar suma de 454.450 lei, reprezintă TVA dedusă în mod nelegal, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de evaziune fiscală, în modalitatea prev. şi ped. de art.9 alin.(1) lit.c) şi alin.(2) din Legea nr.241/ 2005, cu aplicarea art.41 alin.(2) C.penal din 1968 (507 de acte materiale) şi art.5 alin.(1) NCP”, se arată în rechizitoriu.

În perioada în care ar fi efectuat evaziune fiscală, firma Coldea Construcții SRL cunoștea apogeul cu cifre de afaceri cuprinse între 2 și 5 milioane de euro.

Culmea,urmărirea penală stagna, iar inculpatul a avut sechestru asigurator pe bunuri, în cuantumul prejudiciului calculat în urmă cu șase ani, până în 2019, când a reușit anularea ordonanței dată de procuror.

„În baza art.250 C.pr.pen. admite contestaţia formulată de COLDEA GABRIEL MIHAI, Anulează ordonanţa procurorului de instituire a măsurii sechestrului asigurător emisă la data de 31.08.2018, în dosarul nr. 106/P/2015 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj și procesul-verbal de instituire a sechestrului asigurător emis de Serviciul de Investigare a Criminalității Economice – Biroul de Investigații Complexe întocmit la data de 8.11.2018, măsură instituită cu privire la bunurile mobile și imobile aflate în proprietatea suspectului  COLDEA GABRIEL MIHAI. în vederea garantării prejudiciului cauzat prin fapta de evaziune fiscală în cuantum de 1.359.632 lei”, se arată în soluția dată de Tribunalul Cluj în 2019. 

Cu alte cuvinte, procurorii au avut toate mijloacele necesare să recupereze prejudiciul produs de tânărul afacerist, însă dosarul a stagnat timp de șase ani, iar trimitere în judecată s-a făcut fără ca împotriva lui Coldea să existe alte restricții. În scenariul cel mai optimist, Coldea merge pe recunoașterea faptelor și achită prejudiciul, iar la polul opus procesul se poate întinde pe mai mulți ani până la o sentință definitivă. 

S-a ”reprofilat”

După ce a obținut ridicarea sechestrului, Coldea Construcții a intrat într-un declin financiar. Ultimele date arată că firma lui Gabriel Mihai Coldea a raportat pentru anul anterior rușinoasa cifră de afaceri de 60.000 de euro, iar numărul angajaților a scăzut de la 40 la 2. Tot în anul în care scapă de sechestru, afaceristul readuce la viață societatea comercială COLDEA CONSTRUCTION & ENGINEERING SRL, care nu are legătură cu dosarul penal și pe care a angajat în 2020 13 persoane, în anul anterior nefiind raportat vreun contract de muncă. 

Dosarul se află acum pe rolul Tribunalului Cluj, în etapa camerei preliminare, unde se pune în discuție legalitatea anchetei procurorilor. 

Adauga comentariu