Medicii de familie din Cluj, ținuți ore întregi în frig pentru a ridica vaccinul antigripal

Medicii de familie din județul Cluj au la dispoziție doar 10 zile pentru a lua dozele de vaccin atigripal de la DSP Cluj. Deoarece procedura este greoaie și vaccinurile se distribuie doar la sediul DSP; cei aproape 400 de medici din tot județul ajung să stea ore întregi la coadă în frig. 

Directorul DSP Cluj, Mihai Moisescu, recunoaște această problemă, dar la fel ca și în situația anchetelor epidemiologice, acesta susține că nu are altă soluție pentru a eficientiza distribuția vaccinurilor antigripale. Deja sunt cam multe probleme pe care Moisescu nu poate să le gestioneze, poate că ar trebui să se retragă și să lase în locul lui pe cineva care să vină cu o altă viziune. 

”Sunt 380 de medici. Eu accept orice soluție care să ușureze procedura de distribuție. Desigur se face prin scanarea codurilor de bară la fiecare produs. Este o chestiune de miliarde. 380 de medici de familie trebuie să primească vaccinul într-o anumită perioadă de zece zile. Nu pot să distribui pe toată perioada lunii vaccinul, având în vedere că Direcția de Sănătate Publică are și alte activități. În pare rău că a venit sezonul rece, dar nu avem o altă zonă de distribuție și nici o altă posibilitate de distribuție, având în vedere că doar sediul DSP din Cluj-Napoca îl avem. Înainte aveam puncte la Dej, Gherla, Turda, Câmpia, Huedin. Momentat nu le mai avem pentru că nu se justifică financiar”, a declarat Moisescu. 

O nouă tranșă de 500 000 doze vaccin gripal a fost livrată către direcțiile de sănătate publică.

Dozele de vaccin vor fi direcționate către cabinetele medicilor de familie pentru continuarea imunizării persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire, în cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătății.

Pentru sezonul 2020-2021, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 3 milioane de doze de vaccin gripal, o cantitate dublă față de anul trecut, în vederea imunizării unui număr cât mai mare de persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire. Campania de vaccinare a început în data de 14 septembrie 2020, iar repartiţia dozelor de vaccin către direcţiile de sănătate publică se face în mai multe etape, la fel ca în anii trecuți. Următoarea tranșă de 1 100 000 doze de vaccin gripal se va realiza în prima parte a lunii noiembrie.

În cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii sunt imunizate persoanele cu varsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide, conform recomandărilor OMS şi ECDC.

 

 

 

 

 

 

 

Adauga comentariu