Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, despre regionalizarea lui Boc: „Nu este posibilă, până nu modificăm Constituţia... E doar o declaraţie politică”

Regionalizarea nu se poate face fără a schimba Constituția, iar pentru ca o regiune/județ sau comună să se poată finanța singure, trebuie altfel împărțite veniturile din impozit. Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila spulberă proiectul reorganizării administrativ-teritoriale trâmbițat de edilul Clujului, Emil Boc. 

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, afirmă că dacă ar trebui să îşi asigure cheltuielile cu salarii şi cu bunuri şi servicii exclusiv din taxele şi impozitele încasate la nivel local, doar puţin peste 1% dintre unităţile administrativ teritoriale (UAT) ar reuşi să facă acest lucru.

„Simulările spun aşa: dacă luăm doar taxele şi impozitele locale plătite la nivelul UAT-urilor – avem 3228 de UAT-uri – versus cheltuielile de funcţionare, adică salarii şi bunurile şi serviciile, cheltuielile de funcţionare a primăriilor, ar trebui să avem 39 de UAT-uri din 3228: un singur Consiliu Judeţean, două municipii în ţară, patru oraşe şi 32 de comune. Deci dacă luăm acest criteriu.

Dacă extindem criteriul şi la venituri o să introducem şi alte tipuri de venituri, inclusiv echilibrarea din partea statului şi la cheltuieli să punem toate cheltuielile, inclusiv cele pentru susţinerea unor instituţii subordonate şamd, atunci cifra nu e atât de dezechilibrată, atunci rămân 933 de UAT-uri care sunt în minus”, a afirmat ministrul Dezvoltării, în emisiunea Insider Politic, citat de Stiripesurse.ro

Conform lui Cseke, Consiliul Judeţean care se poate susţine financiar din taxele şi impozitele încasate local este Tulcea.

Acesta a menţionat că simularea făcută arată că sistemul de echilibrare care prevede alocarea de fonduri de la stat „nu este cel mai bun”.

„Aceste analize sunt importante, pe aceste analize trebuie să construim o politică publică, inclusiv legat de sistemul de echilibrare din partea statului. Lucrăm la această chestiune.

Scopul este să ajungem la un sistem în care finanţarea să fie chiar echilibrată”, explică Cseke.

Ministrul Dezvoltării a catalogat regionalizarea drept „un proiect politic”, care nu este posibil în baza actualei Constituţii.

„Regionalizarea astăzi nu este posibilă, până nu modificăm Constituţia această regionalizare e doar o declaraţie politică”, afirmă ministrul.


Adauga comentariu