Pentru cine se hărniceşte, de fapt, Emil Boc?

Care ar fi priorităţile Clujului? Din punctul meu de vedere, împărtăşit de tot mai mulţi clujeni, în nici un caz metroul la care se hărniceşte Boc de parcă i-ar depinde viaţa de el.

În mod cert o prioritate, la ce trafic avem (şi ştim exact semnătura cui pe autorizarea de blocuri din toate poziţiile şi în toate locaţiile a dus la acest dezastru), ar fi un inel coerent de „centuri ocolitoare” pentru devierea măcar a traficului de tranzit în afara Clujului (80.000 de maşini zilnic).

Ar fi extrem de util. Şi logic. Mai util şi mai logic decât un şantier perpetuu în oraş (marota cu metroul). Mai ales după 16 ani de şantier perpetuu în oraş - şantier care s-a soldat cu mult beton, asfalt, bordură şi dală de granit. Şi, atât. Totul numai şi numai pe aceleaşi străzi centrale. Cluj-Napoca este tot un centru şi numai un şantier. Un şantier veşnic - zici că e Walhalla şantierelor!

O centură (grădiniţe, creşe spaţii verzi, coerenţă în trafic şi în urbanismul de cumetrie şamd) nu e (nu sunt) prioritate (priorităţi) şi pentru "Martorii lui Boc" ("Oastea Domnului Nostru Emil Boc", "boc-al-nost'") care văd în orice critică la „odoraş” o critică la fabrici şi uzine, la câmpuri şi ogoare, la clasa muncitoare.

Pentru aceşti indivizi predaţi cu totul cântecelor de sirenă ale lui Boc, vine Însuşi El, Excelenţa Sa, Maestrul, şi dă cu praf de metrou cules de pe toba cu care a bătut la Sala Sporturilor ritmul reverelor Simonei Halep şi, peste noapte, avem metroul care ne va scoate din gălăgie şi trafic dezastruos.

Că numai aşa, scoşi din gălăgie, îşi pot ţine ăia de la Untold festivalurile cu răcnete nocturne pe sub geamurile Clinicii de Copii, pe sub geamurile Clinicii de Chirurgie Maxilofacială, ale locutorilor din vecinătatea Parcului Central şi Cluj Arena, fără să mai deranjeze. Ssssst, măcar e linişte-n trafic!

Iar blocurile autorizate printre case, peste case, între blocuri, după blocuri, pe spaţiul verde, în codrul verde, lângă apa de izvor şi în curţile caselor - de către unii răi şi fameni, în nici un caz sub semnătura lui Emil Boc (el e mic, nu ştie nimic, doar află cu surprindere), se vor retrage politicos din calea traficului dezastruos. Îşi vor sălta poalele, se vor retrage de pe trotuare, vor primi maşinile înapoi în apartamentele transformate în garaje şi alte asemenea minuni.

Eu zic că e cazul să se închidă Centrul de tot. Oricum a fost proiectat pentru cai şi căruţe. Şi să se leviteze către locurile de muncă şi înapoi către căşi câte două până la patru ceasuri pe zi. Aşa, ardeleneşte, că nu-i grabă.

Că timpul prisoseşte tuturor, numai păreriştilor şi şoşonarilor de la partid fără altă ocupaţie, decât combaterea "dujmanilor" lui Boc, nu.

Eu nu pricep cum de i se mai uită oamenii în gură Maestrului şi mai cred pumnul de vorbe (aceleaşi, puse în altă ordine) pe care le azvârle pe gură să hrănească creiere mai slab mobilate şi interesele altora, nu ale clujenilor.

Cum mai pot avea încredere în poveştile lui când au exemple despre cât e de capabil primarul să înghită cu polonicul cel mare: de la clădirea inexistentă a Filarmonicii, trecând prin amenajarea Cetăţuii, a Turnului Pompierilor, la Someşul navigabil şi până la „podul proștilor” de pe Porțelanului. Podul trebuia să fie gata de nişte ani, dar Boc umblă cu sarea-n gură. Abia acum s-a aflat că pe aici a fost un fund de mare. Că sedimente, că geologia e vinovată de tot felul de surprize. Nu putea bunul Dumnezeu să pună sare la Turda şi la Dej şi să lase la mijloc Clujul doar cu nişte argilă, nu?

Că primarul, deşi pompează bani publici (mai ales în sinecurile celor patru sau cinci directoraşi de la CREIC), nu e capabil să termine, din 2014, un drum de 1,8 kilometri în Dealul Lombului? Dar le va termina până în 2026 gropile de la metrou!

În 2024 Emil Boc nu va mai fi primar. Fie că se trezesc la realitate clujenii şi nu-l mai votează (dacă va exista un contracandidat credibil), fie că nu - şi îi vor vota „ecoul”, pe Dan Tarcea, sau pe cine se va decide Maestrul că merită să-i fie „urmaş”. Indiferent de "urmaş", dezastrul şantierelor pe care acesta le va deschide - zice el că de la anul - în municipiu îi va supravieţui.

Iar el îşi va pune palma-n fund şi se va retrage la căsuţa din Câmpeneşti, cumpărată după „o viaţă de trudă”. Trudă în folosul cui? Că dacă depunea atâta efort în interesul clujenilor, aşa cum depune în interes imobiliar, în numele marotelor personale (cum e şi metroul), sau al afacerii particulare numite Untold, cred că altfel ar fi arătat Cluj-Napoca azi.

Boc şi-a început mandatele promiţând altceva în 2004. Între timp, sub presiunea amicilor săi, dezvoltatorii imobiliari, oraşul i-a scăpat de sub control. Acum zice că e în căutarea de soluţii, să aducă oraşul pe drumul cel bun. Şi promite lucruri diametral opuse faţă de ce a promis în alte mandate.

Singurele lucruri de care se ţine cu consecvenţă e vânzarea PUZ-ului şi punerea facilităţilor oraşului preş la picioarele plodului de sereist Buta. Nici nu mă mai interesează dacă o face el sau profită de ştampila cu semnătura lui gaşca de la Urbanismul de Cumetrie din propria-i „funărie”. Cert e că pentru Untold a făcut tot efortul de a pune o vorbă bună la premier să se facă anul acesta. Nici nu mai ştiu dacă sprijinul acordat premierului Cîţu pentru câştigarea preşedinţiei PNL este pentru metrou sau pentru Untold.

Cu ce costuri pentru clujeni, după aparentul câştig din chirii, consumat de ape plate şi şaorme, va veni această îngrămădeală pe care presa de portofel din Cluj o dă ca ştire de genul: "Guvernul României a dat undă verde pentru organizarea marilor festivalurilor, fără limită de capacitate".

Mai ales că, la începutul acestei săptămâni, Curtea de Apel Cluj a hotărât anularea în parte a Hotărârii de Guvern nr. 580/2021 în ce privește condiționarea participării la spectacole, nunți, botezuri, competiții sportive sau alt gen de evenimente, de prezentarea de către participanți a dovezii vaccinării sau a unui test negativ la COVID-19.

Ne rămâne doar să ne mirăm cum de a dispărut pandemia într-o zi de marţi fix după ce a ieşit Klaus Iohannis să anunţe că "ne relaxăm".

Şi să ne întrebăm ce îi va aduce, în septembrie, Clujului, Untoldul - prin participanți nerestricționați ca număr (fără număr), nerestricționați de dovada vaccinării sau a unui test COVID-19?

Numai așa vom vedea ce fel de ”festival” vom avea și dacă nu cumva, invitatul de onoare va fi formația ”The Fourth Wave”...

Cu copilul său de toamnă-iarnă: Lock Down.

Şi, gata!

Adauga comentariu